Het optimale geluid uit uw geluidsinstallatie halen

Om het optimale geluidsniveau van uw audio-installatie te bereiken, is het van groot belang wat voor soort speakers u in uw auto heeft. Gebruikt u de kleine boxjes die bij uw installatie horen of vult u deze aan met een extra set? Wilt u een extra bass en een versterker? Hoeveel plaats mogen de speakers innemen? Wilt u de speakers zelf inbouwen of dat laten doen? Het is belangrijk om eerst voor u zelf te bepalen wat nu echt belangrijk is, voor u naar de winkel gaat om te laten informeren.

geluids installtie koffer bak

Er zijn twee verschillende soorten speakers: coaxiale en composets. De keuze hangt vaak af van de bijbehorende radio en wat er vooraf al in uw auto zit. De makkelijke oplossing is kiezen voor coaxiale speakers. Dit zijn speakers met de tweeter (die zorgt voor de hoge tonen) er al in gemonteerd. Bij composets zijn de speaker en tweeter los van elkaar, wat in de regel voor een beter geluid zorgt.

Wilt u graag een lekkere bass in uw auto, dan kunt er voor kiezen om speakers in uw hoedenplank te bevestigen. Vaak wordt hierbij gekozen voor ovale coaxiale speakers. De echte liefhebber kan het plaatje compleet maken met een subwoofer in de kofferbak. Helaas nemen deze installaties veel plaats in zodat er weinig ruimte over blijft voor extra bagage of boodschappen, maar daar staat tegenover dat u een sensationele geluidsbeleving zult ervaren.

CD speler op maat

De meeste moderne installaties voor in uw auto hebben niet alleen een radio maar ook een cd-speler. Het soort cd-speler kan per installatie erg verschillen. Ook hier geldt weer dat afhankelijk is van uw persoonlijke voorkeur en natuurlijk uw budget welke cd-speler het beste bij u past.

De basisset biedt over het algemeen de bekende afspeelfunctie. U kunt één cd per keer invoeren en als u over wilt schakelen naar een andere cd, moet u eerst de aanwezige cd uit de installatie verwijderen voor u de nieuwe kunt invoeren. Luistert u graag naar cd´s, dan is een multi-cd control een goede optie voor u. Dit systeem wordt vaak in de kofferbak van uw auto ingebouwd en neemt niet veel ruimte in. Voor u van huis gaat zet u verschillende cd´s in de controller die u vanaf het bedieningspanel van uw audioinstallatie kunt aansturen.

Er zijn veel verschillende soorten controllers. U kunt een eenvoudige variant kiezen met slechts 3 of 5 cd´s, maar er zijn ook opties waarbij u met gemak 15 of meer cd´s per keer kunt invoeren. Ideaal voor mensen die bijvoorbeeld veel lange reizen naar het buitenland maken. Op het moment dat u de Nederlandse radiozenders niet langer kunt ontvangen, kunt u met het grootste gemak schakelen tussen verschillende cd´s zonder dat dit ten koste gaat van uw reistijd of uw opmerkzaamheid, u hoeft namelijk geen aandacht te verspillen aan het wisselen van de cd´s aangezien de controller dit voor u doet.

cd speler

MP3 aansluting

Wil t u MP3tjes luisteren in de auto, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Het makkelijkste is om, als u dan toch aan het verbouwen gaat in uw audioinstallatie, meteen een mp3-autoradio te kopen. Vindt u dit een beetje te ver gaan of ligt een mp3-autoradio eenvoudigweg buiten uw financiele bereik, dan zijn er gelukkig verschillende alternatieve oplossingen.

Eerste stap is dat u een mp3-carriër heeft. Dit kan een cd zijn, die u heeft gevuld met de liedjes van uw keuze. Nadeel hiervan is dat er helaas toch nog wel enkele cd-spelers zijn die moeite hebben met het afspelen van gebrande cd´s en, bezwaarlijker, een cd heeft maar een beperkte capaciteit. Met 25 tracks is de schijf meestal vol.

aplle docking station

Het wordt interessanter als u een mp3-speler of een i-pod heeft. Er zijn verschillende audioinstallaties voor in uw auto die een mp3-aansluiting hebben zodat u eenvoudigweg de mp3-speler in het bijbehorende contact steekt, net zoals op de gemiddelde computer, om de tracks te kunnen afspelen. Heeft uw autoradio deze optie niet, dan zijn er verschillende adapters op de markt die de verbinding kunnen maken tussen uw audioinstallatie en mp3-speler. Voor de bejaarde autoradio´s die nog over een cassettedeck beschikken is er zelfs een cd-adapter-cassette op de markt die het mogelijk maakt om uw mp3-speler via het cassettedek af te luisteren.

Praten we over hip, dan is een dockingstation in uw auto de ultieme must-have. Hier hoeft u uw mp3-speler alleen maar in te klikken om van de uitgebreide, door u zelf samengestelde, collectie muziek te kunnen gaan genieten.